DCIM100MEDIADJI_0986.JPG
DCIM100MEDIADJI_0944.JPG
DCIM100MEDIADJI_0281.JPG
DCIM100MEDIADJI_0831.JPG
DCIM101MEDIADJI_0026.JPG
DCIM100MEDIADJI_0657.JPG

Kulturno povijesna priča grada Kraljevice zaista je jedinstvena. Ovaj mali primorski gradić fascinantne su i elitne plemićke obitelji Zrinski i Frankopan odabrale kao mjesto svog stvaralaštva i kulturnog djelovanja.

Nadalje, Kraljevica – za koju se nagađa da joj ime potječe od naziva Porto Re ili Kraljevska luka, ubrzo nakon Frankopana i Zrinskih, krenut će s izgradnjom jedinstvenog brodogradilišta, prvog ikad sagrađenog na riječkom području.

Brodogradilište Kraljevica je, naime, proizvodilo za ono doba moderne ratne brodice za austrijsku ratnu mornaricu, a danas se smatra važnim spomenikom maritimne kulture cijelog područja.

Zahvaljujući svom zemljopisnom položaju i ljekovitoj klimi, Kraljevica se također smatra jednim od prvih centara zdravstvenog turizma – velika zanimljivost jesu spisi s početka 20. stoljeća koji spominju morske kupelji, ali i zračne, sunčane i pješčane tretmane uz posebno isticanje utjecaja bure na zdravlje.

Kraljevica danas obiluje bogatom materijalnom i nematerijalnom baštinom koja je ostavljena novim generacijama na proučavanje i čuvanje.

Istražite više o biserima te baštine u odjeljku Znamenitosti.