Tuna kao lokalni specijalitet
Ne može se sa sigurnošću utvrditi otkada datiraju prve tunere; straže visoke oko 16 metara na kojima su ribari čekali da tune uđu u Bakarski zaljev i povikom signalizirali onima na obali da je vrijeme za lov, ali pretpostavlja se da njihovo postojanje seže još u doba prije knezova Zrinskih i Frankopana. Koliki je značaj tunolov imao u Bakarcu govori i činjenica da su tunere kroz stoljeća bile važan faktor u rješavanju problema zapošljavanja mještana, što je naročito dolazilo do izražaja u teškim vremenima društvenih i ekonomskih kriza. Svaki je Bakarčan od najranijeg djetinjstva, penjući se po tunerama i pomažući u lovu tuna, stjecao iskustva i osposobljavao se za ribara, bez obzira kojim će se poslom kasnije u životu baviti. Specifičnost odnosa Bakarca i tunera evidentna je kroz mnoga stoljeća njihovog postojanja. Tunere su bile prisutne u kućama Bakarčana u ljetnim danima intenzivnog lova, kao i zimi dok se čekao početak nove sezone lova. Svaki izraženiji lovni manevar na tunerama izvlačio je mještane na more, a svaki značajniji lov značio je feštu cijelog mjesta. Lov tuna živjelo je čitavo mjesto! Tuna steak kao lokalni specijalitet može se kroz cijelu godinu pronaći u ponudi nekih od lokalnih ugostitelja.
Magareće mlijeko – OPG Suzi (farma magaraca)
OPG Suzi predivno je mjesto u Šmriki na kojem se nalazi farma magarčića. U svojoj ponudi imaju i domaće magareće mlijeko vlastite proizvodnje. Jedno od najvažnijih svojstava magarećeg mlijeka je njegova sličnost s kemijskim sastavom majčinog mlijeka. Okus je vrlo blag , slatkast i djeca ga rado piju. Istraživanja su dokazala da primjena mlijeka kopitara pozitivno utječe na zdravlje djece, adolescenata, odraslih i starijih osoba s autoimunim bolestima. Konzumacija mlijeka povoljno djeluje na okoštavanje kostiju, koristi se kod bolesnika koji boluju od astme, bronhitisa, kroničnih upala kože i sluzokože te ima protuupalno djelovanje.
Craft pive Škveranka i Gajetanska
Konoba Fran Krsto Frankopan u svojoj ponudi ima dvije craft pive hrvatske proizvodnje – Škveranku i Gajetansku! Imena piva vezana su uz Kraljevicu – Gajetanska je dobila ime po groti u uvali Carovo koju lokalno stanovništvo dobro poznaje, a Škveranka je svojevrsna zahvala svim ženama koje su radni vijek provele u škveru, ne samo u Kraljevici, već u svim škverovima. Gajetanska je sezonska ipa s 5,5 posto alkohola, a Škveranka blond ale piva, slična lageru, s 4,1 posto alkohola. Obje pive goste konobe čekaju u bocama od pola litre, a toče se u brendirane čaše. Obje pive su nepasterizirane, nefiltrirane i imaju mali udio CO2. Osim konzumacije, pive se mogu kupiti i kao poklon ili suvenir iz Kraljevice.
- KONOBA FRAN KRSTO FRANKOPAN
A: Rovina 6, Kraljevica
T: +385 51 282 192
M: +385 92 298 9885
E: info@konoba-frankopan.com
W: konoba-frankopan.com
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 10:00 – 23:00
*organizacija vjenčanja u Dvorcu Nova Kraljevica
- RESTORAN FRANKOPAN
A: Fara 6, Kraljevica
M: +385 91 254 1138
T: +385 51 281 237
W: facebook.com/restaurant.frankopan
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 19:00 – 23:00
- RESTORAN SIDRO – PRDELA
A: Uvala Črišnjeva 7, Kraljevica
T: +385 99 807 6890
Radno vrijeme: srijeda – ponedjeljak 9:00 – 24:00 (utorkom zatvoreno)
- PIZZERIA PETRUS
A: Josipa Jurja Strossmayera 27a, Kraljevica
T: +385 51 281 263
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 12:00 – 22:00
- PIZZERIA PORTO RE
A: Braće Radića 5, Kraljevica
T: +385 51 281 752
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 14:00 – 24:00
- KONOBA PORTIĆ
A: Bakarac 8, Bakarac
T: +385 51 282 007
E: konoba.portic@net.hr
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 9:00 – 23:30
- RESTORAN PRENOĆIŠTE BAKARAC
A: Bakarac 84, Bakarac
T: +385 51 285 107
W: prenociste-bakarac.com.hr
E: info@prenociste-bakarac.com.hr
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 7:00 – 23:00
- RESTORAN SKALADA – HOTEL KRALJEVICA
A: Ul. Josipa Juraja Strossmayera 33, Kraljevica
T: +385 51 281 250
E: info@hotel-kraljevica.hr
W: hotel-kraljevica.hr
Radno vrijeme: ponedjeljak – subota 7:00 – 23:00
- FOOD X BAR
A: Modrčinski put 16a, Šmrika
T: +385 91 312 3122
W: facebook.com/nightclubWhiteHorse
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 14:00 – 22:00
- BISTRO PRIMORAC
A: Kuntija 1, Šmrika
T: +385 95 378 1699
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 10:00 – 16:00, subota 10:00 – 15:00 (nedjeljom zatvoreno)
- SAMBUCA BEACH BAR
A: Šetalište Vladimira Nazora bb, Kraljevica (Oštro)
M: +385 95 923 7280
Radno vrijeme: ponedjeljak – nedjelja 8:00 – 23:00